Застосування алгоритму нечіткого виводу Мамдані в задачах системної оптимізації ресурсів - Леонтьева, Вікторія Володимирівна; Кондрат’єва, Наталія Олександрівна; Усатенко, Геннадій; Грива, Гліб; Leonteva, Viktoriia (Запоріжжя : ТДАТУ, 2026)
UA: У роботі досліджено методологію побудови та верифікації системи нечіткого логічного виводу за алгоритмом Мамдані для розв’язання задачі динамічної пріоритизації запитів у розподілених обчислювальних системах; обґрунтовано вибір трикутних функцій належності та t-норми мінімуму в якості операторів логічного сполучення; розроблено програмний модуль мовою програмування Python та проведено верифікацію моделі при критичних вхідних параметрах. За результатами моделювання підтверджено адекватність моделі та встановлено, що впровадження запропонованого підходу в реальних IT-системах дозволяє знизити непродуктивні енерговитрати на 15-20%. /// EN: The paper investigates a methodology for constructing and verifying a fuzzy logic inference system based on the Mamdani algorithm to solve the problem of dynamic query prioritization in parallel computing systems; it justifies the choice of triangular membership functions and the t-norm minimum as logical conjunction operators; a software module was developed in the Python programming language, and the model was verified under critical input parameters. The simulation results confirmed the adequacy of the model and established that the implementation of the proposed approach in real IT systems allows for a reduction in non-productive energy consumption by 15-20%.
Keywords: нечітка логіка; алгоритм Мамдані; дефазифікація; управління ресурсами; розподілені системи; t-норма; fuzzy logic; Mamdani algorithm; defuzzification; resource management; parallel computing systems; t-norm