Перерозподіл земель в умовах консолідації: правовий аспект - Попов, Андрій Сергійович; Popov, Andriy (Warsaw : Consilium, 2017)
UA: У статті досліджено сутність та правовий аспект перерозподілу земель для умов України на основі кращої міжнародної практики з реалізації консолідації земель. Встановлено, що перерозподіл земель є найважливішим і найскладнішим процесом консолідації земельних ділянок, який направлений на вирішення двох основних проблем, а саме: просторової і правової. З огляду на просторове планування, перерозподіл земель має містити два основні заходи з землеустрою: реорганізацію землеволодінь (землекористувань) та формування земельних ділянок. З правової точки зору, перерозподіл земель можна поділити на три основні типи: перерозподіл власності на землю, перерозподіл права користування, перерозподіл інших прав на землю. Запропоновано розглядати перерозподіл земель як сукупність взаємопов’язаних аспектів: правового, адміністративного та технічного (інженерного). Правовий аспект перерозподілу земель розглянутий у контексті розробки основних та додаткових принципів з проведення перерозподілу, які можуть бути корисними при розробці методики та порядку виконання перерозподілу земель й при створенні законодавчої бази щодо запровадження консолідації земель сільськогосподарського призначення в Україні. EN: The article investigates the essence and legal aspects of land reallocation in Ukrainian conditions based on the international best practice in the implementation of land consolidation. It was established that land reallocation is the most important and complicated process of land consolidation that solves two main problems: spatial and legal. With regard to spatial planning, land reallocation should include two main land use-planning measures: restructuring of land tenure (land use) and creation of land parcels. From a legal point of view, the land reallocation can be divided into three main types: land ownership reallocation, land use right reallocation, reallocation of other rights of land. It is proposed to consider land reallocation as a set of interrelated aspects: legal, administrative and technical (engineering). The legal aspect of land reallocation is considered in the context of elaboration of basic and additional principles for reallocation of land that may be useful for developing the methodology and procedure of land reallocation and for creating a legislative framework for the introduction of agricultural land consolidation in Ukraine.
Land reallocation in conditions of consolidation: legal aspect
Keywords: перерозподіл земель; консолідація земель; земельна ділянка; землеволодіння; землекористування; землевласник; землекористувач; принцип; land reallocation; land consolidation; land parcel; land tenure; land-use; landowner; land user; principle