Комп’ютерне проектування технологічного оснащення для виготовлення прес-форми деталі «Кришка МТК 612.122» (17 ПМД.8999018.06.24/000000 ПЗ) - Шамсудінов, Адрій Адрійович (Запоріжжя : ТДАТУ, 2024)
UA: Технічний прогрес в машинобудуванні характеризується не тільки поліпшенням конструкцій виробів, але і безперервним вдосконаленням технології їх виробництва. В даний час важливо якісно, при мінімальних витратах і в задані терміни виготовити виріб, застосувавши сучасне високопродуктивне обладнання, технологічне оснащення, засоби механізації та автоматизації виробничих процесів. Від прийнятої технології виробництва багато в чому залежать довговічність і надійність виробів, а також витрати при їх експлуатації. В даний час приблизно 75 % від загального обсягу машинобудівних виробів припадає на частку дрібно - і середньосерійного виробництва. Таке становище зумовлено як неперервним розширенням області діяльності людини, так і швидкою зміною попиту різних груп споживачів. Створювані машини характеризуються підвищенням їх продуктивності, питомої потужності і надійності, при зниженні вагових і габаритних показників. Це тягне за собою використання нових високоміцних, що мають спеціальні властивості, конструкційних матеріалів, які в більшості випадків є важкооброблюваними. Однак технічний прогрес визначається не тільки поліпшенням конструкцій машин, але і безперервним вдосконаленням технології їх виробництва. Розробка технологічних процесів виготовлення деталей представляє собою один з відповідальних етапів підготовки виробництва. Технологічні процеси повинні забезпечувати високу якість виробів відповідно до технічних умов експлуатації при мінімальних витратах часу і коштів. На сучасному етапі розвитку машинобудування вирішальними засобами істотного підвищення ефективності виробництва є автоматизація виробничого процесу, яка звільняє людину від ряду функцій управління і одночасно підвищує його роль як організатора і керівника виробництва. Автоматизація означає застосування якісно нових систем машин, при яких без сприяння людини, але під його контролем, виконуються функції обробки, транспортування оброблюваних заготовок або інструментів, контролю якості, регулювання та управління виробничим процесом. Необхідність автоматизації обумовлена насамперед участю в сучасному виробництві великої кількості механізмів, протіканням виробничих процесів з великою швидкістю і труднощами їх регулювання людиною, зважаючи на його обмежених фізіологічних можливостей. Крім того жорсткі вимоги до якості продукції зумовлюють підвищення точностних параметрів технологічних процесів, які неможливо забезпечити без використання засобів автоматизації. У машинобудуванні автоматизація вже багато років є реальністю для великосерійного і масового виробництва, де широко використовуються напівавтомати, автомати, спеціальні й агрегатні верстати, автоматичні і роторні лінії, а також інші засоби жорсткої автоматизації виробничих процесів. Однак, збільшення номенклатури виробів, зсув виробництва в сторону дрібно - і середньосерійного, часті перебудови діючого виробництва, пов'язані з переходом від одного виду продукції до іншого не можуть бути забезпечені традиційними засобами автоматизації. Предметом дослідження є підсистема проектування технологічного оснащення виготовлення прес-форми для деталі «Кришка ПЗС 48.332». Для досягнення поставлених задач в роботі вирішувались наступні задачі:  провести аналіз предметної області;  розробити вимоги до підсистеми;  виконати опис розробленої підсистеми;  розробити алгоритм використання розробленої підсистеми;  розробити підсистему проектування технологічного оснащення виготовлення прес-форми для деталі «Кришка ПЗС 48.332»;  провести тестування і налагодження розробленої підсистеми;  провести аналіз умов праці інженера – програміста та розробити заходи з охорони праці;  провести розрахунки економічних показників розробленої підсистеми.
пояснювальна записка до кваліфікаційної роботи СВО «Бакалавр» за освітньо-професійною програмою «Комп’ютерне проектування і дизайн» зі спеціальності 131 «Прикладна механіка»
Keywords: підсистема для проектування технологічного оснащення; прес-форма; програмне забезпечення; алгоритм використання; тестування підсистеми