Комп’ютерне проектування деталі «Кулак подачі 400М.15.07.088» механізму подачі 400М з розробкою комплекту конструкторської документації (17 ПМД. 8998962.06.24/000000 ПЗ) - Гоєнко, Данило Сергійович (Запоріжжя : ТДАТУ, 2024)
UA: Моя кваліфікаційна робота зосереджена на розвитку, після деокупації та відновлення праці старих, але немало важливих підприємств України, за допомогою новітніх технологій. А зокрема автоматизованих систем САПР. Насамперед, якість і вартість машинобудівного, будівельного або виробничого проекту багато в чому визначаються застосовуваної технологією проектування. У минулі часи вся технічна документація створювалася вручну на кульманах і креслярських дошках. Але сьогодні, коли ПК з'явилися на робочих місцях конструкторів і технологів, будь-який проект немислимий без використання систем автоматизованого проектування (САПР). Саме такі системи дозволять прискорити и і підвищити ефективність підприємства. САПР виникли як креслярські пакети та спеціалізовані векторні графічні редактори. В основному вони були орієнтовані на конструкторів і розробників і призначені для створення машинобудівних і архітектурних креслень, електричних схем, спочатку не передбачаючи особливих інтелектуальних функцій. Відмінність САПР від графічних редакторів полягає в можливості роботи з дигитайзером (пристроєм для введення графічної інформації), розвиненою системою створення підписів і нанесення розмірів, створення закінченого і оформленого креслення. Поступово розвивалася уніфікація, можливість складання креслення зі стандартних елементів, з'явилася можливість супроводжувати цей процес випуском супутньої документації. Слідом за цим у САПР стали включатися різні розрахунки (міцнісні, теплові), і ці програми стали все більше відрізнятися, орієнтуючись на різні сфери застосування. Все більше керівників підприємств знаходять кошти для придбання сучасних САПР. Це можна пояснити тим, що застосування обчислювальної техніки в області автоматизації праці конструкторів і технологів довело ефективність і життєздатність цих рішень. Адже застосування САПР дозволяє підвищити продуктивність праці конструктора і технолога в 2-3 рази, підвищити ефективність взаємодії між різними підрозділами, рівень і якість конструкторсько-технологічних робіт. І найголовніше, за допомогою САПР можна скоротити терміни технічної підготовки виробництва, вивільнити конструкторів від непродуктивних робіт, розширити можливості проектування і виготовлення складного обладнання, а також створювати єдину уніфіковану конструкторсько-технологічну базу даних підприємства. А все це в свою чергу позитивно позначиться на прискорені відновлення праці підприємства. Історія підприємства Підприємство мало багату історію, що налічувала більше ста десяти років. Завод був заснований в тисяча вісімсот вісімдесят шостому році братами Классен у місті Мелітополі, в Україні. Мелітопольпродмаш - було спеціалізованим підприємством з випуску технологічного обладнання для харчової промисловості, одним з найстаріших підприємств у системі машинобудування Україні. В кінці дев’ятнадцятого століття машинобудівний завод братів Классен мав невелику виробничу базу, але, починаючи з тридцятих років минулого століття обсяг продукції заводу (елеваторне обладнання) почав різко збільшуватися. Було засновано виробництво обладнання, яке поставлялося до багатьох міст, а також на Кубу, у Болгарію, Румунію, Угорщину, Польщу, Прибалтику, та інші. Підприємство проектувало, розробляло та виробляло повній комплект технологічного устаткування в лінії розливу пивобезалкогольних, лікеро-горілчаних напоїв, тихих та ігристих вин, молочних продуктів, соків і рослинного масла в скляну та пластикову тару. У тисяча дев’ятсот дев’яносто восьмому році шляхом повного викупу державного майна організацією орендарів Мелітопольпродмаш було створено відкрите акціонерне товариство Мелітопольпродмаш. Далі наведена коротка характеристика обладнання, що використовувалась в даній лінії розливу: прилад транспортний (повітряний) для переміщення пляшок, призначено для переміщення вертикально орієнтованих пластмасових пляшок місткістю від двохсот п’ятидесяти до двох тисяч кубичних сантиметрів потоком повітря від орієнтатора до конвееру лінії для розливу харчових рідин, машина ополіскувальна: призначена для ополіскування пляшок шляхом обмивання внутрішньої поверхні водопровідною водою з метою вилучення пилу та забруднень, не мають міцного механічного зв'язку з поверхнею пляшок, машина роторного типу: пляшка в захоплюючому пристрої рухається вздовж копіра, машина фасувально-закупорювальна: призначена для фасування за рівнем або за обсягом лікеро-горілчаних виробів, вин, рослинного масла, молочних продуктів, освітлених соків у пляшки місткістю від ста до двох тисяч кубичних сантиметрів (діаметр пляшки не більше ста двох міліметрів) і укупорки гладким або гвинтовим алюмінієвим ковпачком діаметром від двадцяти до тридцяти двох міліметрів і висотою від п’ятнадцяти до шестидесяти міліметрів, двухзамковим ковпачком діаметром від тридцяти до сорока міліметрів і висотою від п’ятнадцяти до шестидесяти міліметрів, машина етикетувальна: призначена для наклеювання кільцевої полімерної етикетки на пляшки, прилад пакувальний: призначений для формування пакету пляшок із полімерних матеріалів місткістю від двохсот п’ятидесяти до двох тисяч кубічних сантиметрів, і скляних пляшок будь-яких типорозмірів, обгортання його поліетиленової термоусадочної плівкою термозварювання і термоусаджування упаковки в лініях розливу харчової продукції на підприємствах харчової промисловості, транспортер пляшок: використовується для переміщення пляшок призначений для міжопераційного накопичення й транспортування пляшок в лініях розливу харчових продукції в скляні пляшки на підприємствах харчової промисловості.
пояснювальна записка до кваліфікаційної роботи СВО «Бакалавр» за освітньо-професійною програмою «Комп’ютерне проектування і дизайн» зі спеціальності 131 «Прикладна механіка»
Keywords: товариство з обмеженою відповідальністю; програмне забезпечення; технічне забезпечення; технічне завдання; відділ головного конструктора; відділ головного технолога; технологічний процес; модуль розрахунку; система автоматизованого проектування