Інтенсифікація очищення стічних вод методами електричних технологій - Григоренко, В. Я.; Мигуля, В. В.; Гулевський, Вадим Борисович; Постол, Юлія Олександрівна; Hulevskyi, Vadym; Postol, Yuliia (Запоріжжя : ТДАТУ, 2024)
UA: Останнім часом екологічні питання систем водопостачання і водовідведення стають дуже гостро. Виробничі стоки утворюються на різних підприємствах, на яких вода використовується у виробничому циклі. У результаті скидання таких стічних вод у відкриті водойми відзначається прогресуюче забруднення річок, водосховищ і навіть підземних басейнів, води яких у багатьох випадках стають непридатними навіть для комунального й виробничого споживання, тому стан довкілля безпосередньо залежить від міри очищення промислових стічних вод близько розташованих підприємств [1,2]. Найбільшими забрудниками поверхневих і підземних вод є: – електроенергетика - 43 %; – комунальне господарство -19,5 %; – сільське господарство -16,6 %; – чорна металургія - 9 %; – хімія і нафтохімія - 3 %; – інші - 8,9%. Кількісний і якісний склад їх різноманітний і залежить від галузі промисловості, її технологічних процесів. Їх ділять на дві основні групи: неорганічні домішки, що містяться, у тому числі і токсичні, і ті, що містять отрути. Забруднюючі речовини стічних вод, потрапляючи в природні водоймища, призводять до змін, які в основному проявляються в зміні фізичних властивостей води (поява неприємного запаху, присмаку та ін.), в зміні її хімічного складу.
Keywords: застосування пристроїв з магнітною системою; якість очищення стічних вод; феромагнітні частки