Опис до патенту на корисну модель № 130165 "Пристрій визначення нижчої теплоти згоряння палива" - Стручаєв, Микола Іванович; Стручаев, Николай Иванович; Struchaiev, Mykola; Бовкун, Ольга Миколаївна; Бовкун, Ольга Николаевна; Bovkun, Olha; Паляничка, Надія Олександрівна; Паляничка, Надежда Александровна; Palianychka, Nadiia; Постол, Юлія Олександрівна; Постол, Юлия Александровна; Postol, Yuliia (Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, 2018)
Пристрій визначення нижчої теплоти згоряння палива містить теплоізольовану двостінну ємність циліндричної форми, термометр, пристрій для спалювання зразка палива з брикетами палива, патрубок випуску димових газів, штуцер заповнення та зливу води. Пристрій обладнано рівнеміром, виконаним у вигляді скла Клінгера, в теплоізольованій ємності розміщено водонагрівач, заповнений водою, виконаний у вигляді жаротрубного теплообмінника з димовою трубою, газовий простір жаротрубного теплообмінника обладнаний турбулізаторами потоку, пристрій для спалювання зразка палива з брикетами палива виконано у вигляді внутрішньої топки.
Keywords: теплофізичні вимірювання; згоряння палива; термометр; патрубок випуску димових газів; штуцер; скло Клінгера; водонагрівач; жаротрубний теплообмінник; турбулізатор; брикети