Інноваційні методи оцінки та управління фінансовими ризиками в умовах глобалізації у автоматизованих інформаційних системах - Яковлєв, Д. М. (Запоріжжя : ТДАТУ, 2024)
UA: У сучасному глобалізованому економічному середовищі фінансові ризики стали одними з основних факторів, які визначають успішність діяльності як окремих компаній, так і цілих державних економік. Ризики виникають через низку факторів, таких як економічна нестабільність, політичні зміни, природні катастрофи, а також постійні зміни в суспільних настроях і новітні технології. Кожен з цих факторів може впливати на фінансові ринки і діяльність підприємств, створюючи непередбачуваність в умовах економічної активності. У зв'язку з таким динамічним і складним середовищем, традиційні методи аналізу фінансових ризиків, що спираються на статистичні моделі та історичні дані, почали втрачати свою ефективність. Традиційний підхід зазвичай передбачає використання минулих даних для прогнозування майбутніх подій, проте в умовах високої волатильності фінансових ринків, а також нестабільності, викликаної соціально-політичними змінами, ці моделі не завжди дають точні результати. Тому виникає потреба у нових, більш ефективних методах аналізу фінансових ризиків, здатних адаптуватися до постійно змінюваних умов. Автоматизовані інформаційні системи (АІС), які поєднують штучний інтелект (ШІ) і машинне навчання, пропонують нові можливості для оцінки та управління ризиками. Такі системи здатні здійснювати аналіз величезних обсягів даних у реальному часі, а також використовувати алгоритми, які виявляють приховані закономірності і можливі загрози, що неможливо зробити вручну або за допомогою традиційних методів. Вони дозволяють прогнозувати майбутні події з високим рівнем точності, що є критично важливим у швидкоплинному світі фінансів.
Keywords: автоматизовані інформаційні системи; штучний інтелект (ШІ); машинне навчання; управління фінансовими ризиками; застосування гібридних систем; надійність фінансових стратегій; підвищення кваліфікації персоналу; державна підтримка