Зовнішні фактори впливу на економічну безпеку сільськогосподарського землекористування - Прус, Юрій Олександрович; Сафарова, А. С.; Prus, Yurii; Safarova, A. (Запоріжжя : ТДАТУ, 2023)
UA: Економічна безпека сільськогосподарського землекористування означає здатність країни/регіону/підприємства підтримувати стабільне та стійке економічне зростання, захищати свої земельні ресурси та протистояти зовнішнім потрясінням. Загалом економічна безпека сільськогосподарського землекористування має вирішальне значення для реалізації прав людини, зменшення бідності, економічного процвітання та сталого розвитку, що веде до досягнення Цілей сталого розвитку, ініціатив зростання на регіональному та національному рівнях. Економічна безпека відіграє значну роль у сільськогосподарському землекористуванні, в його формуванні, функціонуванні та результативності. Це особливо проявляється в кризові та/або трансформаційні періоди, чим власне, і характеризується поточний стан економіки України. Система землекористування структурується по мікро- мезо- та макроекономічному рівнях. Відповідно, зовнішні фактори, що впливають на економічну безпеку в контексті сільськогосподарського землекористування можуть діяти на цих рівнях. Для кожного рівня існує власна сукупність зовнішніх факторів впливу, причому одна їх частина може діяти на декількох рівнях, а інша – тільки на одному. Аналіз показує, що на економічну безпеку землекористування впливає низка зовнішніх факторів, які можуть позначатися на стабільності, продуктивності і загальному добробуті власників, орендарів і громад, які залежать від землі. Ці фактори відрізняються в різних регіонах і країнах, але зазвичай можна виділити наступні.
Keywords: економічна безпека; землекористування; продуктивность; розробка та реалізація стратегій