Перспективи переходу на грошову форму орендної плати - Прус, Юрій Олександрович; Прус, Юрий Александрович; Prus, Yurii (My University, 2006)
Згідно законодавства орендна плата за землі приватної власності може виступати в грошовій, натуральній та відробітковій формах, а за землі державної та комунальної власності – виключно в грошовій формі. Грошові розрахунки є такими, що найбільше відповідають сутності ринкової економіки. Суб’єкт, отримавши доход (в даному випадку – орендну плату) в грошовій формі, має можливість більш повного задоволення власних потреб. В той же час, в Україні переважають натуральна та відробіткова форма орендної плати за земельні паї. Це обумовлюється рядом об’єктивних чинників, вплив яких не є незмінним, тому визначення напрямків зміни форм орендної плати за земельні паї є важливим завданням.
Keywords: орендна плата за землю; приватна власність; комунальна власність; державна власність; гроші