Визначення якісних показників молока-сировини від корів із різними генотипами β-казеїну - Синенко, Тетяна Павлівна; Болгова, Наталія Вікторівна; Кошель, Олена Юріївна; Synenko, Tetiana; Bolgova, Natalia; Koshel, Olena (Запоріжжя : Видавничій дім "Гельветика", 2025)
UA: У статті представлено результати дослідження молока корів української чорно-рябої породи з різними генотипами β-казеїну (A1A1, A1A2, A2A2), які утримуються в Сумському районі. У період 2023–2025 років було здійснено відбір проб. Встановлено, що кислотність (рН 6,51–6,84) і густина (1025–1028 кг/м3) молока стабільні, майже не залежать від генотипу β-казеїну. Молоко з генотипом A2A2 має вищий рівень білка (до 3,15 %), жиру (до 5,07 %) і сухих речовин (до 13,25 %), що свідчить про його кращу харчову та технологічну цінність. У молоці A1A1 і A1A2 показники білка та жиру нижчі. Кореляція між генотипом β-казеїну та складом молока слабка: білок (r = 0,13), жир (r = 0,26), сухі речовини (r = 0,17). Кислотність і густина значного впливу не демонструють. Тривимірна модель «білок–жир–генотип» підтвердила кращі показники для A2A2. Результати можуть бути використані в селекції високопродуктивних стад худоби. /// EN: The article presents the results of a study of milk from Ukrainian Black-and-White cows with different β-casein genotypes (A1A1, A1A2, A2A2) kept in the Sumy region. Samples were taken between 2023 and 2025. It was found that the acidity (pH 6.51–6.84) and density (1025–1028 kg/m3) of milk are stable and almost independent of the β-casein genotype. Milk with the A2A2 genotype has higher levels of protein (up to 3.15 %), fat (up to 5.07 %), and dry matter (up to 13.25 %), which indicates its better nutritional and technological value. In A1A1 and A1A2 milk, protein and fat levels are lower. The correlation between the β-casein genotype and milk composition is weak: protein (r = 0.13), fat (r = 0.26), and dry matter (r = 0.17). Acidity and density do not show a significant effect. The three-dimensional “protein-fat-genotype” model confirmed better indicators for A2A2. The results can be used in the selection of high-yielding cattle herds.
Determining quality indicators of raw milk from cows with different β-casein genotype
Keywords: молочна сировина; β-казеїн; якісні показники; функціональні показники; технологічні властивості; сталий розвиток; статистичний аналіз; кореляційний аналіз; milk raw materials; β-casein; quality indicators; functional indicators; technological properties; sustainable development; statistical analysis; correlation analysis