Опис до патенту на корисну модель № 126182 "Сонячно-вітрова установка" - Стручаєв, Микола Іванович; Стручаев, Николай Иванович; Struchaiev, Mykola; Стьопін, Юрій Олексійович; Степин, Юрий Алексеевич; Stopin, Yurii; Постол, Юлія Олександрівна; Постол, Юлия Александровна; Postol, Yuliia; Шапоренко, Ю. Ю.; Шапоренко, Д. О. (Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, 2018)
Сонячно-вітрова установка містить вітротурбіну, концентратор сонячної енергії і теплоприймач. Вітротурбіна виконана як роторна конусно-гвинтова поверхня і встановлена в повітропроводі, а теплоприймач виконано у вигляді теплосприймаючої поверхні абсорбера геліоколектора з трубами для підведення холодної води і трубами для відведення нагрітої води. Корпус концентратора сонячної енергії, теплосприймаючу поверхню абсорбера геліоколектора і відбиваючу поверхню, яка вкрита матеріалом з великим коефіцієнтом відбиття сонячної енергії, виконано стаціонарними
Keywords: сонячно-вітрова установка; вітротурбіна; концентратор сонячної енергії; теплоприймач; повітропровід; сонячна енергія; геліоколектор