The influence of technological characteristics of the udder of cows on suitability for machine milking - Boltianska, Natalia; Болтянська, Наталя Іванівна; Болтянская, Наталья Ивановна; Komar, Artem; Комар, Артем Станіславович; Комар, Артем Станиславович; Manita, Ihor; Маніта, Ігор Юрійович; Манита, Игорь Юрьевич (My University, 2021)
EN: The results of these studies allow to speak about the possibility of obtaining significant technological and economic effects by conducting breeding work aimed at developing a herd suitable for machine milking on udder morphology. The use of modern systems of automation of the process much easier and allows you to more efficiently perform the selection of animals. In the study, it was found that the number of animals having udder with underdeveloped lobes, at the time of emptying is much larger than the number of animals with visually unevenly developed mammary gland and is recorded at 47.7%. While there are various combinations of immature shares. Of the total number of unequally developed lobes of the udder right front accounting for 27.2%; the left front – 34%; the left rear – 22,4%; right back to 16.4%. UK: Результати проведених досліджень дозволяють говорити про можливість отримання значного технологічного та економічного ефекту за рахунок проведення селекційної роботи, спрямованої на формування стада придатного до машинного доїння по морфології вимені. При цьому використання сучасних систем автоматизації процесу істотно полегшує і дозволяє більш якісно проводити відбір тварин. Індекс вимені є кількісним показником рівномірності розвитку долей вимені. Це об'єктивний показник розвитку і функціонального стану долей вимені, важливий для скорочення тривалості холостого доїння і збереження здоров'я тварини при машинному доїнні. В ході дослідження було встановлено, що кількість тварин, що мають вим'я з недорозвиненими частками, по часу видоювання значно перевищує кількість тварин з візуально нерівномірно розвиненою молочною залозою і становить 47,7%. При цьому зустрічаються найрізноманітніші комбінації недорозвинених часткою. Із загальної кількості нерівномірно розвинених часткою вимені праві передні складають 27,2%; ліві передні – 34%; ліві задні – 22,4%; праві задні – 16,4%. Рівномірність розвитку вимені - один з найважливіших показників придатності до машинного доїння Разом з тим, час закінчення доїння часткою важливіше, ніж кількість молока, що міститься в них, тому що рівномірно розвинене вим'я – це якість, що забезпечує відсутність «сухого доїння». Наведені дані свідчать про те, що практично половина стада знаходиться в зоні ризику «сухого доїння», а значить і всіх його негативних наслідків. Наведено структуру недорозвинених долей у тварин, яка свідчить про те, що значна кількість нерівномірно розвинених долей (майже 40 %) знаходиться у задніх долях З урахуванням того, що в стаді є досить велика кількість корів з неправильною формою вимені і асиметричним розвитком молочної залози, доцільно використовувати систему доїння вимені по чвертях, що забезпечує захист залози від негативних чинників «сухого доїння». RU: Результаты проведенных исследований позволяют говорить о возможности получения значительного технологического и экономического эффекта за счет проведения селекционной работы, направленной на формирование стада пригодного к машинному доению по морфологии вымени. При этом использование современных систем автоматизации процесса существенно облегчает и позволяет более качественно проводить отбор животных. Индекс вымени является количественным показателем равномерности развития долей вымени. Это объективный показатель развития и функционального состояния долей вымени, важный для сокращения продолжительности холостого доения и сохранения здоровья животного при машинном доении. В ходе исследования было установлено, что количество животных, имеющих вымя с недоразвитыми долями, по времени видоювання значительно превышает количество животных с визуально неравномерно развитой молочной железой и составляет 47,7%. При этом встречаются самые разнообразные комбинации недоразвитых долей. Из общего количества неравномерно развитых долей вымени правая передняя составляют 27,2%; левые передние - 34%; левые задние - 22,4%; правая задняя - 16,4%.
Вплив технологічних ознак вимені корів на придатність до машинного доїння
Влияние технологических признаков вымени коров на пригодность к машинному доению
Keywords: agriculture; livestock; cow; milking; suitability; functional condition of the udder; тваринництво; корова; машинне доїння; ефективність; придатність до доїння; функціональний стан часток вимені; животноводство; корова; машинное доение; эффективность; пригодность к доению; функциональное состояние долей вымени