Імітаційне моделювання логістики в аграрному секторі - Зінов’єва, Ольга Геннадіївна; Шаров, Сергій Володимирович; Zinovieva, Olha; Sharov, Sergii (Запоріжжя : ТДАТУ, Видавничий дім «Гельветика», 2025)
UA: Імітаційне моделювання дає можливість ефективно аналізувати й оптимізувати логістичні процеси в аграрному секторі. У статті описана модель, яка дає змогу оцінити вплив різних факторів на ефективність системи, включно з продуктивністю техніки, ємністю складів та станом транспортної інфраструктури. Результати моделювання можуть бути використані для прийняття обґрунтованих управлінських рішень, спрямованих на мінімізацію втрат урожаю та підвищення ефективності всього ланцюжка постачан- ня. Подальші дослідження можуть бути спрямовані на вдосконалення моделі, врахування додаткових факторів (наприклад, погодних умов) та валідацію моделі на основі реальних даних. Статтю присвячено застосуванню імітаційного моделювання для аналізу й оптимізації логістичних процесів та управління ланцюгами поставок в аграрному секторі. Аграрний сектор характеризується високим ступенем невизначеності, яка пов’язана з кліматичними умовами, коливаннями врожайності, сезонністю попиту й іншими факторами, що суттєво ускладнює планування та прийняття рішень. Традиційні методи оптимізації часто виявляються недостатньо ефективними в умовах такої невизначеності. Імітаційне моделювання дає можливість подолати ці обмеження, надаючи інструмент для аналізу складних систем та оцінки впливу різних факторів на ефективність роботи сільськогосподарського підприємства. EN: Simulation modeling allows for effective analysis and optimization of logistics processes in the agricultural sector. The article describes a model that allows for the assessment of the impact of various factors on the efficiency of the system, including equipment productivity, warehouse capacity, and the state of transport infrastructure. The modeling results can be used to make informed management decisions aimed at minimizing crop losses and increasing the efficiency of the entire supply chain. Further research can be aimed at improving the model, including additional factors (for example, weather conditions) and validating the model based on real data. The article is devoted to the application of simulation modeling for the analysis and optimization of logistics processes and supply chain management in the agricultural sector. The agricultural sector is characterized by a high degree of uncertainty associated with climatic conditions, yield fluctuations, seasonality of demand, and other factors, which significantly complicates planning and decision-making. Traditional optimization methods often prove to be insufficiently effective in conditions of such uncertainty. Simulation modeling overcomes these limitations by providing a tool for analyzing complex systems and assessing the impact of various factors on the efficiency of an agricultural enterprise.
Simulation modeling of logistics in the agricultural sector
Keywords: моделювання; логістика; імітаційна модель; оптимізація; GPSS; modeling; logistics; simulation model; optimization