Застосування МНК для визначення параметрів раціональної функції - Надикто, Володимир Трохимович; Надыкто, Владимир Трофимович; Nadykto, Volodymyr; Величко, О. В. (Мелітополь: ТДАТУ, 2015)
UK: В роботі пропонується спосіб визначення коефіцієнтів раціональної функції вигляду f(x)=bx(1-cx2)-1 за відомими її значеннями при декількох значеннях змінної. Застосовується метод найменших квадратів. Наведено результати чисельних розрахунків з урахуванням похибок визначення значень функції. RU: В работе предлагается способ определения коэффициентов рациональной функции вида f(x)=bx(1-cx2)-1 по известным ее значениям при некоторых значениях переменной. Применяется метод наименьших квадратов. Приведены результаты численных расчетов с учетом погрешностей определения значений функции. EN: We propose a method for determining the coefficients of a rational function of the form f(x)=bx(1-cx2)-1 known for its values for some values of the variable. The method ordinary least squares used. Given the results of numerical calculations. Error in determining the values of the function considered.
Применение МНК для определения параметров рациональной функции
Application OLS for determination of parameters of rational functions
Keywords: метод найменших квадратів; раціональна функція; нев’язка; частинні похідні; крива буксування