Порівняльний статистичний аналіз розвитку аграрного виробництва у різних областях України - Остапенко, О. В. (Дніпро : Університет митної справи та фінансів, 2025)
UA: В умовах воєнних викликів та трансформації економіки особливого значення набуває статистичне дослідження регіональних аспектів розвитку аграрного сектора. Порівняльний статистичний аналіз дозволяє оцінити рівень ефективності сільськогосподарського виробництва, виявити структурні відмінності між регіонами та визначити фактори, що формують їхню конкурентоспроможність. Для проведення дослідження обрано Запорізьку та Дніпропетровську області – регіони південно-центрального макроекономічного району України, які мають спільні природно-кліматичні умови, але різну структуру сільськогосподарського виробництва, що робить їх порівняння особливо показовим.
Keywords: аграрний сектор; статистичний аналіз; регіональний розвиток; сільськогосподарське виробництво; Запорізька область; Дніпропетровська область; рослинництво; тваринництво; урожайність; продуктивність аграрного виробництва; воєнні виклики; сталий розвиток