Децентралізація енергетики: новий етап трансформації - Постол, Юлія Олександрівна; Петренко, Костянтин Григорович; Postol, Yuliia; Petrenko, Kostiantyn (Запоріжжя : ТДАТУ, 2026)
UA: У статті досліджено децентралізацію енергетики як ключовий етап сучасної трансформації енергетичних систем із фокусом на ролі закладів вищої освіти (ЗВО). Проаналізовано глобальні тенденції розвитку розподіленої генерації, цифровізації та мікромереж. Обґрунтовано, що саме ЗВО формують кадровий, науковий та інноваційний потенціал, необхідний для переходу до поліцентричної енергетичної моделі. Запропоновано методичні підходи до модернізації освітніх програм та розвитку інноваційної інфраструктури ЗВО. /// EN: The article examines energy decentralization as a key stage in the modern transformation of energy systems, with a particular focus on the role of higher education institutions (HEIs). Global trends in the development of distributed generation, digitalization, and microgrids are analyzed. It is substantiated that universities form the human, scientific, and innovation potential necessary for the transition to a polycentric energy model. Methodological approaches to modernizing educational programs and developing the innovation infrastructure of HEIs are proposed.
Decentralization of energy: a new stage of transformation
Keywords: децентралізація енергетики; ЗВО; розподілена генерація; мікромережі; енергетична освіта; цифровізація; енергетична безпека; energy decentralization; higher education institutions; distributed generation; microgrids; energy education; digitalization; energy security