Дослідження умов раціонального комплектування орних машинно-тракторних агрегатів - Адамчук, Валерій Васильович; Булгаков, Володимир Михайлович; Надикто, Володимир Трохимович; Кюрчев, Володимир Миколайович; Камінський, В. Ф.; Adamchuk, Valery; Bulhakov, Volodymyr; Nadykto, Volodymyr; Kiurchev, Volodymyr; Kaminskyi, V. (Київ : НААН України, 2022)
UA: Поліпшити експлуатаційно-технологічні параметри орного машинно-тракторного агрегату способом визначення умов раціонального поєднання конструктивних параметрів плуга й агрегатуючого трактора. Методи. Теоретичні дослідження здійснено на підставі використання основ теоретичної механіки та теорії сільськогосподарських машин. Експериментальні дослідження орних агрегатів із визначенням їхніх тягових і експлуатаційно-технологічних показників виконано із застосуванням тензометричного та іншого спеціального мехатронного обладнання. Результати. Використання орного машинно-тракторного агрегата в складі колісного агрегатуючого трактора ХТЗ-170 і начепленого позаду 5-корпусного плуга, налаштованого згідно із розробленою методикою, дало змогу збільшити продуктивність його роботи на 13,4% за одночасного зменшення питомих витрат пального на 15,2%. EN: To improve the operational and technological parameters of the plowing machine-tractor unit by determining the conditions of the rational combination of constructive parameters of the plow and the aggregating tractor. Methods. Theoretical research was carried out based on using the basics of theoretical mechanics and the theory of agricultural machinery. Experimental studies of plowing units to the determination of their traction and operational-technological indicators were performed with the use of strain gauges and other special mechatronic equipment. Results. The use of an arable machine-tractor unit as a part of the KhTZ-170 wheeled aggregate tractor and a 5-body plow attached to the rear, adjusted according to the developed methodology, allowed to increase its productivity by 13.4% while reducing specific fuel consumption by 15.2%.
Research of conditions of rational build-up of arable machine tractor units
Keywords: оранка; плуг; польова дошка; борозна; агрегатування; трактор; plowing; plow; field board; furrow; aggregation; tractor