Розробка технології зрошення плодового питомника в умовах товариства з обмеженою відповідальністю «Агро-Фенікс» Мелітопольського району Запорізької області: пояснювальна записка до дипломного проекту здобувача СВО Бакалавр - Латоша, Вячеслав Вікторович (Мелітополь: ТДАТУ, 2019)
Проаналізовано природно-кліматичні та господарські умови ТОВ «Агро-Фенікс». Визначені оптимальний спосіб та технічний засіб зрошення плодових саджанців в даних умовах. Розроблена напівстаціонарна система дощування саджанців плодових в умовах ТОВ «Агро-Фенікс». Визначено водоспоживання та розраховані елементи режиму зрошення саджанців. Проведений розрахунок трубопроводів системи зрошення. Розроблено операційно-технологічну карту зрошення школи саджанців. Впровадження напівстаціонарної системи дощування у порівнянні з використанням системи краплинного зрошення збільшить витрати на купівлю та монтаж системи, але при цьому дозволить сформувати та підтримувати оптимальний мікроклімат, завдяки чому підвищиться приживлюваність саджанців на 2,5%, що збільшить отримання стандартних саджанців на 2112 шт. і відповідно підвищить прибуток з кожного гектару на 95040 грн. Строк окупності системи становить 2,78 року.
Keywords: зрошення; дощування; дощувальний пристрій; короткоструминний дощувач; економічний ефект