Роль аліментарного фактора в профілактиці та лікуванні короновірусу COVID–19 - Жукова, Валентина Федорівна; Жукова, Валентина Федоровна; Zhukova, Valentyna; Майборода, Данііл Олександрович; Майборода, Даниил Александрович; Maiboroda, Daniil; Ганчева, А. І. (ТДАТУ ім. Дмитра Моторного, 2020)
В 2020 році людство вперше зіткнулося з коронавірусною хворобою COVID–19 такого масштабу. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я станом на листопад пандемія охопила близько 200 країн світу. Число хворих перевищило 48,7 млн осіб. В Україні зафіксовано 440 188 осіб, що захворіли на коронавірус. В умовах надзвичайної ситуації має величезне значення розробка засобів захисту здоров'я людей. Аліментарний фактор є вагомим чинником профілактики та лікування більшості хвороб, в тому числі і коронавірусної. Тривалість і форма перебігу хвороби тісно залежать від особливостей харчування людини. З метою профілактики та лікування захворювання на COVID–19 потрібне дієтичне харчування, яке передбачає підбір і поєднання в щоденному раціоні продуктів, вибір способу кулінарної обробки з урахуванням метаболічних особливостей організму, стану органів і систем людини. Якщо харчування повністю відповідає потребам організму в нутрієнтах, воно може посилювати терапевтичний ефект лікарських засобів.
Keywords: стимулювання імунної системи; пандемія; харчування людини; дієтичне харчування; потреби організму; фармакотерапія; імуноглобуліни; інтерферони