Осучаснення сутнісного змісту публічних фінансів в умовах воєнного конфлікту в Україні - Гузенко, Олена Павлівна (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
Публічні фінанси займають одне з провідних місць в забезпеченні життєдіяльності країни в умовах воєнного конфлікту в Україні. Очевидним є те, що публічні фінанси в умовах перетворюються на головний інструмент виживання та опору України, збереження її національних інтересів, підтримки незахищених верст населення, а також забезпечують можливість боротися, а також створюючи підвалини для майбутнього відновлення. В умовах воєнного конфлікту необхідно не лише переосмислити рольовий аспект публічних фінансів, а й розуміння їх сутнісного змісту та функцій, котрі забезпечують їх дієвість..Воєнний конфлікт в Україні спровокував зміну політики управління публічними фінансами. Гостро постала проблема наповнення державного та місцевих бюджетів, зріс державний борг, зрости витрати на обороноздатність країни, на забезпечення мало захищених верст населення, відмічається значне падіння надходжень податкових платежів і зборів, що призвело до розбалансування відповідності між доходами та витратами бюджетів різних рівнів. Все окреслене підкреслює рольовий аспект публічних фінансів у життєдіяльності країни, котра охоплена воєнними діями та свідчіть про актуальність обраного напрямку дослідження.
Keywords: публічні фінанси; воєнний конфлікт