Сучасна оцінка та перспективи розвитку етнічного туризму в Запорізькій області - Шлєіна, Людмила Іванівна (Запоріжжя: ТДАТУ, 2024)
Проведений в роботі аналіз показав, що обсяги туризму в Запорізькій та сусідній Дніпропетровській областях стабільно зростають протягом розглянутого періоду. Дозвільний туризм є найпопулярнішим видом подорожей в обох областях, що свідчить про велику привабливість регіону для відпочинку. Спортивний та спеціалізований туризм також демонструють певний ріст, що може бути пов’язано з розвитком відповідної інфраструктури. Лікувальний туризм не є головною метою подорожей, але його наявність свідчить про наявність медично-оздоровчих ресурсів у регіонах. До воєнних подій в обох областях спостерігався значний ріст туризму у сферах службової, ділової та освітньої діяльності, що може свідчити про збільшення бізнес інтересів та освітніх подій. Зростання кількості туристів-дітей може вплинути на сімейний та дитячий відпочинок в обох регіонах. Відновлення традиційних обрядів та фестивалів активно відбувається в регіоні, привертаючи туристів, які цікавляться аутентичними культурними враженнями. Розвиток етнічного туризму включає у себе можливість участі туристів у культурних обмінах та майстер-класах, де вони можуть вивчати традиційні ремесла та мистецтво. Гастрономічний етнічний туризм включає ознайомлення туристів із місцевою кухнею та участь у кулінарних подіях. Співпраця з місцевими громадами важлива для розвитку етнічного туризму. Місцеві громади можуть створювати та підтримувати традиційні події, сприяючи розвитку етнічних сіл та збереженню культурного спадку. Ці тенденції сприяють створенню унікального та привабливого етнічного туристичного продукту в Запорізькій області, що може залучити більше туристів та сприяти розвитку місцевої економіки. Глибокий аналіз туристичного потенціалу України виявляє ряд загальних труднощів та чинників, що гальмують збалансований розвиток туризму, зокрема етнічного, в регіонах України. Для популяризації віртуального етнічного туризму в Запорізькій області, пропонується створити віртуальне етно-агенство у формі сайту-візитки, яке стане ефективним інструментом для привертання уваги та зацікавленості в етнотуризмі, сприяючи загальному розвитку та популяризації культурно-історичної спадщини регіону.
кваліфікаційна робота для здобувача ступеня вищої освіти «Магістр», спеціальність 242 Туризм, ОП Туризм.
Keywords: туризм у Запорізькій, Дніпропетровській областях; Етносело - перспективний напрям етнічного туризму; ресурси етнічного туризму; Етнічні фестивалі; Віртуальне етно-агенство