Моделювання робочих поверхонь з підвищеними динамічними властивостями - Холодняк, Юлія Володимирівна; Гавриленко, Євген Андрійович (Запоріжжя : ТДАТУ, 2022)
UA: Конструювання виробів, функціональним призначенням яких є взаємодія із середовищем (робочі органи сільськогосподарських машин, канали двигуна внутрішнього згоряння, лопатки турбін та ін.), вимагає розробки методів моделювання поверхонь за заданими умовами. До таких умов належать: проходження через заданий масив точок або ліній, регламентований характер зміни характеристик уздовж поверхні (положень дотичних, значень радіусів кривини). Складні поверхні можуть бути сформовані на основі каркасу, елементами якого є плоскі криві лінії. З геометричної точки зору властивості поверхні забезпечуються властивостями кривих, що входять до її визначника. Забезпечення заданої динаміки зміни характеристик уздовж поверхонь, які обмежують робочі органи ґрунтообробних інструментів, сприяє запобіганню залипання ґрунтом інструменту та зменшенню енергетичних витрат при переміщенні ґрунту.
Холодняк Ю. В., Гавриленко Є. А. Моделювання робочих поверхонь з підвищеними динамічними властивостями. Технічне забезпечення інноваційних технологій в агропромисловому комплексі : матеріали IV Міжнар. наук.-практ. Інтернет-конференції, м. Запоріжжя, 01-25 листопада 2022 р. Запоріжжя : ТДАТУ, 2022. С. 48-54.
Keywords: геометрична модель; розрахунок; обробка ґрунту; інжиніринг; конструювання