Управління режимами зрошення в інтенсивних садах півдня України - Козлова, Лілія Валентинівна; Козлова, Лилия Валентиновна; Kozlova, Liliia; Малюк, Тетяна Валеріївна; Малюк, Татьяна Валерьевна; Maliuk, Tetiana (My University, 2018)
UK: Представлено результати з обґрунтуванню режимів мікрозрошення інтенсивних насаджень яблуні на чорноземах південних, з метою визначення ефективних ресурсозберігаючих режимів та способів мікрозрошення, для забезпечення оптимального водного режиму ґрунту в інтенсивних насадженнях яблуні, підвищення їх продуктивності та економії поливної води шляхом застосування оперативного методу призначення строків і норм поливів. Запропоновано використання таких агрокліматичних показників, як розрахункова випаровуваність (Е0) та кількість опадів (О) для визначення поливного режиму насаджень яблуні. Встановлено, що призначення поливів при 90% від балансу між випаровуваністю та кількістю опадів протягом вегетаційного періоду сприяє підтриманню вологості ґрунту на рівні 80% НВ і забезпечує оптимальне співвідношення між ростовими процесами та врожайністю. EN: The author presents the results of substation of microirrigation regimes of intensive apple orchards on southern chernozems aiming to detect effective resource-saving regime of microirrigation for providing optimal water regime of soil in fruit orchards, improving their productivity and irrigation water saving by using operative method to appoint the terms and rates of irrigation. The usage of agroclimatic indexes such as rated evaporation (E0) and amount of precipitation (P) for effective determination of irrigation terms and rates was suggested. It was detected that appointing of irrigation at 90% from balance between evaporation and precipitation amount the vegetative period helps to keep soil moisture on the 80% level of the least moisture capacity and provides optimal correlation between growth processes and productivity. The connection between total water consumption and trees productivity was demonstrated.
Management of irrigation regimes in the intensive orchards of the south of Ukraine
Keywords: яблуня; водоспоживання; водний режим ґрунту; режим зрошення; системи мікрозрошення; автоматизація; apple; water consumption; water regime of soil; irrigation regime; system of microirrigation; automation