Вплив основного обробітку грунту на врожайність рослин соняшнику (Helianthus annus L.) в умовах недостатнього зволоження Південного Степу України: пояснювальна записка до дипломної роботи здобувача СВО Магістр - Шеремета, Олександр (ТДАТУ, 2021)
Метою роботи є теоретичне обґрунтування та встановлення найбільш адаптованих гібридів соняшнику до умов вирощування у зоні Південного Степу України. У відповідності з метою поставлені і вирішені наступні завдання: - провести аналітичний огляд стану і тенденцій щодо виробництва соняшнику, а також окреслити вектори і перспективи розвитку його виробництва з огляду на розширення видового складу, якісного складу насіння та напрямів його використання; - дати агробіологічну оцінку сучасного гібридного складу соняшнику щодо відповідності комплексу абіотичних та біотичних чинників, встановити їх потенціал продуктивності та рівень його ресурсного забезпечення в Південному Степу України; - визначити дійсно можливий врожай для гібридів соняшнику, що матимуть найбільшу та найменшу врожайність; - розрахувати економічну та біоенергетичну ефективність вирощування різних гібридів соняшнику; - з`ясувати основні вимоги до охорони праці та безпеки у надзвичайних ситуаціях.
Keywords: гібриди соняшнику; урожайність; економічна ефективність