Опис до патенту на винахід № 108897 "Пристрій для оцінки триботехнічних властивостей плунжерних пар паливного насоса високого тиску" - Журавель, Дмитро Павлович; Журавель, Дмитрий Павлович; Zhuravel, Dmytro; Юдовінський, В. Б.; Коломоєць, В. А. (Державна служба інтелектуальної власності України, 2015)
Винахід застосовується у випробувальній техніці для дослідження процесів тертя в середовищах, різних за походженням, паливно-мастильних матеріалів. Пристрій для оцінки триботехнічних властивостей містить корпус, в якому встановлена пара тертя "плунжер-втулка" зворотно-поступального руху, пружний елемент, який одночасно є несучим елементом, тензодатчики для контролю зміни сил тертя з подальшим реєструванням на комп'ютері, пристрій оснащений додатковою парою тертя "плунжер-втулка", яка встановлена на подовженому валу електродвигуна. Винахід дає можливість скоротити робочий час при оцінці змащувальних властивостей паливно-мастильних матеріалів
Keywords: випробувальна техніка; паливно-мастильні матеріали; триботехнічні властивості; плунжер-втулка зворотно-поступального руху; пружний елемент; несучий елемент; тензодатчик; сила тертя; електродвигун; паливно-мастильні матеріали; машинобудування