Аналіз аварійних пробоїн стінок блоків циліндрів дизелів - Журавель, Дмитро Павлович; Zhuravel, Dmytro (Запоріжжя : ТДАТУ, 2023)
UA: Блок циліндрів, будучи несучим виробом, не тільки координує точність взаємного розташування майже всіх деталей, що з’єднуються і механізмів в статиці і забезпечує їх правильну взаємодію в динаміці, але і служить "гамівною сорочкою" для тих з них, які в тій чи іншій мірі схильні до руйнувань. Руйнування стінок картера призводять до передчасного, капітального ремонту або навіть списання двигунів, а значить, і великим матеріальним втратам. До деталей, що піддаються руйнуванням при експлуатації двигунів, в першу чергу слід віднести: клапана, поршні, шатуни і їх болти, колінчасті вали, поршневі кільця, гільзи циліндрів. Не всяке руйнування будь-якої деталі призводить до пробоїн в стінці блоку. Найчастіше це відбувається в результаті заклинювання шатуна на шийці валу з подальшим руйнуванням поршнів, гільз і завершується ударами в стінку і її пробоїною. Те ж може спостерігатися при руйнуванні поршня, його заклинювання або зламі колінчастого валу і обриві його противаги.
Keywords: ремонтопридатність; ремонт блоків циліндрів; трактор; двигун; дефекти; ресурс