Удосконалення системи компенсації реактивної потужності в мережі промислового підприємства (21ЕЕД.11960498.02.26.000000ПЗ) : пояснювальна записка до кваліфікаційної роботи здобувача ОС «Магістр» : спец. 141 Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка ОПП «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» - Олійник, Дмитро Євгенович (Запоріжжя: ТДАТУ, 2026)
UA: У кваліфікаційній роботі проаналізовано структуру та обсяги споживання енергетичних ресурсів промисловим підприємством. Виконано аналіз споживання електричної енергії технологічним обладнанням виробничих цехів підприємства. Встановлено, що найбільші обсяги споживання має цех № 4. Аналіз схеми електропостачання підприємства та цеху показав, що в цеху застосовується обладнання та схеми компенсації реактивної потужності, що обумовлено технологічним процесом – наявністю електротехнологічного обладнання із високим реактивним опором, що змінюється в часі. Це обладнання має суттєвий недолік – ручне регулювання реактивної потужності. Досліджено існуючі схеми компенсації реактивної потужності на базі конденсаторних установок та статичних тиристорних компенсаторів, виявлено їх слабкі місця та переваги. Запропоновано комбінування відомих схем із використанням якомога більшої кількості переваг кожної із них. До впровадження в цеху пропонується розроблена за цим принципом схема із застосуванням регульованого джерела реактивної потужності. У кваліфікаційній роботі також проведено техніко-економічні розрахунки щодо ефективності удосконалення системи компенсації реактивної потужності. /// EN: In the qualification thesis, the structure and volumes of energy resource consumption by an industrial enterprise were analyzed. An analysis of electrical energy consumption by technological equipment of the enterprise’s production workshops was carried out. It was determined that Department No. 4 has the highest consumption. The analysis of the enterprise and workshop power supply scheme showed that the workshop uses equipment and reactive power compensation schemes determined by the technological process, namely the presence of electrotechnological equipment with high reactive impedance that changes over time. This equipment has a significant drawback – manual regulation of reactive power. Existing reactive power compensation schemes based on capacitor banks and static thyristor compensators were studied, and their advantages and weaknesses were identified. A combination of known schemes was proposed using the maximum possible advantages of each of them. For implementation in the workshop, a scheme developed according to this principle using a controlled reactive power source is proposed. The qualification thesis also includes technical and economic calculations regarding the efficiency of improving the reactive power compensation system.
Improvement of the reactive power compensation system in the network of an industrial enterprise: qualification thesis (21ЕЕД.11960498.02.26.000000ПЗ) : пояснювальна записка до кваліфікаційної роботи здобувача ОС «Магістр» : спец. 141 Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка ОПП «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка»
Keywords: електрична енергія; реактивна потужність; компенсація реактивної потужності; коефіцієнт потужності; джерело регульованої реактивної потужності; electrical energy; reactive power; reactive power compensation; power factor; controlled reactive power source