Зменшення втрат електроенергії в мережі за допомогою компенсації реактивної потужності - Олійник, Дмитро; Кот, Анастасія (Запоріжжя : ТДАТУ, 2025)
В останній час спостерігається зростання виробництв з переробки сільськогосподарської продукції. В зв’язку з цим збільшується число і потужність електроспоживачів, що використовуються на виробництвах в основних і допоміжних циклах, збільшується електрична потужність В залежності від виду обладнання, що використовується, навантаження ділиться на активне, індуктивне і ємнісне. Найбільш часто споживач має діло із змішаним активно-індуктивним навантаженням (асинхронні двигуни, нагрівачі, дроселі, в яких реактивна потужність витрачається на створення магнітного поля): з електромережі споживається як активна, так і реактивна енергія.
Keywords: коефіцієнт потужності; реактивна потужність