Соотношения между основными размерами шестерён масляных насосов отечественных автотракторных двигателей - Стефановський, Олексій Борисович; Стефановский, Алексей Борисович; Stefanovskyi, Oleksii (ТДАТУ, 2020)
RU: В статье рассмотрены пределы изменения основных размеров шестерён масляных насосов с внешним зацеплением, установленных в системах смазки отечественных автотракторных двигателей. Выявлены расхождения между рекомендациями учебной литературы об этих размерах и фактическими пределами изменения последних, вызванные неучётом в такой литературе различий конструкций масляных насосов, применяющихся в автомобильных двигателях с искровым зажиганием и автотракторных дизелях. Получен ряд математических зависимостей между функциями основных размеров шестерён, пригодных для отыскания одного из них, если известен другой. UK: У статті розглянуті межі зміни основних розмірів шестерень масляних насосів (МН) із зовнішнім зачепленням, встановлених в системах змащення вітчизняних автотракторних двигунів. Відомості про ці параметри оформлено у вигляді порівняльної таблиці. В она дозволяє виявити розбіжності між рекомендаціями навчальної літератури про ці розміри і фактичними межами зміни останніх. Ці розбіжності викликані неврахуванням у даній літературі відмінностей конструкцій MH , що застосовуються в автомобільних двигунах з іскровим запалюванням і автотракторних дизелях. Зокрема, в останніх застосовуються МН з шестернями, ширина яких виходить за межи 12…50 мм, рекомендовані в літературі. Водночас, кількість зубів цих шестерень не перевищує 12 (замість 15, що вважається верхн ьою межею). Також у досліджуваних МН не застосовується значення модулю зачеплення 2 мм, рекомендоване в деяких навчальних посібниках. EN: Тhe article considers the limits of change of the main sizes of gears of oil pumps (OPs) with external gearing, installed in the lubrication systems of domestic automotive engines. Information about these parameters is presented in the form of a comparative table. It allows identifying differences between the recommendations of the educational literature on these dimensions and the actual limits of change of the latter. These differences are caused by disregard of differences in the design of OPs used in automobile engines with spark ign ition and automotive diesel engines in the literature. In particular, the latter engines use OPs with gears, the width of which exceeds 12…50 mm recommended in the literature. At the same time, the number of teeth of these gears does not exceed 12 (instead of 15 considered being the upper limit). In addition, the value of 2 mm for the engagement modulus recommended in some textbooks is not used in the studied OPs.
Співвідношення між основними розмірами шестерень масляних насосів вітчизняних автотракторних двигунів
Relaтions between the basic dimensions of gears of domestic automotive engine oil pumps
Keywords: двигатель; масляный насос; ширина шестерни; наружный диаметр шестерни; количество зубьев; модуль; двигун; ширина шестерні; масляний насос; зовнішній діаметр шестерні; кількість зубів; engine; oil pump; gear width; gear outer diameter; number of teeth; module