Організація наукових досліджень магістрів спеціальності «Цивільна безпека» на прикладі вивчення дисципліни «Методологія і організація наукових досліджень з основами інтелектуальної власності» - Яцух, Олег Васильович; Іванова, Ірина Євгенівна; Yatsukh, Oleh; Ivanova, Iryna (Запоріжжя : ТДАТУ, 2026)
UA: На сучасному етапі розвитку професійної освіти науково-дослідна діяльність є одним із пріоритетних компонентів професійної підготовки, основним чинником забезпечення якості вищої освіти, підвищення конкурентоздатності університетської освіти України. Основною метою вищої освіти є підготовка кваліфікованого фахівця в галузі цивільної безпеки, конкурентоздатного на ринку праці, компетентного, який вільно володіє професією та орієнтується в суміжних галузях діяльності, готового до постійного професійного росту, соціальної та професійної мобільності. Науково-педагогічні працівники університетів повинні активно користуватися інтерактивними методами навчання при викладанні дисципліни «Методологія і організація наукових досліджень з основами інтелектуальної власності», проблемним викладом матеріалу, привчаючи здобувачів вищої освіти до ефективного застосування відповідних компетенцій для аналізу та вирішення проблем, давати творчі завдання, які вимагають використання набутих пошукових і дослідницьких умінь та навичок. /// EN: At the current stage of development of professional education, research activity is one of the priority components of professional training, the main factor in ensuring the quality of higher education, increasing the competitiveness of university education in Ukraine. The main goal of higher education is to train a qualified specialist in the field of civil security, competitive in the labor market, competent, fluent in the profession and oriented in related fields of activity, ready for constant professional growth, social and professional mobility. Scientific and pedagogical workers of universities should actively use interactive teaching methods when teaching the discipline "Methodology and organization of scientific research with the basics of intellectual property", problem-based presentation of the material, teaching higher education applicants to effectively apply the relevant competencies for analyzing and solving problems, to give creative tasks that require the use of acquired search and research skills and abilities.
Organization of scientific research of masters in the specialty «Civil security» on the example of studying the discipline «Methodology and organization of scientific research with the basis of intellectual property»
Keywords: наукові дослідження; науково-дослідна діяльність; фахова компетентність; здобувач вищої освіти; цивільна безпека; scientific research; research activity; professional competence; higher education student; civil security