Динаміка краніологічних показників європейської козулі на південній межі поширення в Україні - Волох, Анатолій Михайлович; Волох, Анатолий Михайлович; Volokh, Anatolii (ЗНУ, 2002)
UK: Проведено дослідження 8 краніометричних ознак європейської козулі (n=244) із південної України. Воно показало, що тварини південних популяцій перевершують козуль із північних районів ареалу за більшостю показників. Це спостерігається у усіх вікових групах незалежно від статевої належності. Між порівнюваними південно-східною, південно-західною і кримською популяціями виявлені певні географічні розходження. Вони особливо помітні у козуль, що живуть у гірському Криму, де зберігся ізольований аборигенний осередок існування виду. EN: Conduct investigation 8 craniological signs of roe deer (n=244) from southern Ukraine. It testifi, that animal s southern populations exceed roe deers from north region of the area over greater signs. This observe in all age groups independently от sexual differences. Among compare to south-eastern, south-western and crimea populations diskover definite geographiсal differences. They particularly visible of roe deer in mountains of the Crimea, where remain whole isolation aboriginal nidus of species.
Тhe dynamik of the cranium signs of the european roe deer of the southern boundary of the area in Ukraine
Keywords: козуля; ареал; ізольованість