Вплив препарату Регоплант на проростання насіння пщениці озимої в умовах різноякісного засолення - Євстафієва, Катерина Сергіївна; Евстафиева, Екатерина Сергеевна; Evstafiieva, Kateryna; Колесніков, Максим Олександрович; Колесников, Максим Александрович; Kolesnikov, Maksym (My University, 2017)
UK: Використання біопрепаратів у технологічному процесі є перспективним для підвищення стійкості культур до абіотичних стресів. Метою роботи було з'ясування впливу препарату «Регоплант» на біометричні показники проростків пшениці озимої в умовах різних рівнів сульфатного, хлоридного та карбонатного засолення. Дослідження проводили за використання насіння пшениці озимої сорту Зіра. Проведено обробку насіння біопрепаратом у рекомендованій виробником дозі. У ході досліджень визначали енергію проростання та лабораторну схожість насіння, довжину та суху масу проростків та коренів пшениці озимої. Встановлено, що препарат «Регоплант» позитивно впливає на ріст та розвиток пшениці озимої на ранніх етапах онтогенезу за дії різноякісного засолення. На сольовому фоні «Регоплант» забезпечує підвищення енергії проростання в 1,03-1,37 рази та лабораторну схожість у 1,07-2,11 рази в залежності від типу засолення. Підвищує силу росту проростків та коренів, сприяє накопиченню сухої речовини в рослинах пророщених на сольовому середовищі. Виявлено, що високі концентрації 0,115-0,145М гідрокарбонату натрію нівелюють вплив біопрепарату на довжину кореневої системи. Перспективним є проведення подальших досліджень з вивчення впливу препарату Регоплант на адаптацію рослин за різної силидії стрессу та його вплив на продуктивність пшениці озимої. RU: Использование биопрепаратов перспективно для повышения стойкости культур к абиотическим стрессам. Целью работы было выяснение влияния препарата Регоплант на биоматематические показатели проростков пшеницы озимой в условиях сульфатного, хлоридного и карбонатного засоления разной силы. Исследования проводили с использованием семян пшеницы озимой сорта Зира. Проведены обработка семян биопрепаратом в рекомендованной производителем дозе. В ходе опыта определяли энергию прорастания и лабораторную схожесть семян, длину проростков и корневой системы, сухую массу проросткови корней озимой пшеницы. Препарат Регоплант положительно влияет на рост и развитие пшеницы озимой на ранних этапах онтогенеза при действии разнокачественого засоления. Так на солевом фоне Регоплант вызывал увеличение энергии прорастания в 1,03-1,37 разы и лабораторной схожести в 1,07-2,11 разы в зависимости от типа засоления. Повышал силу роста проростков и корней, способствовал накоплению сухого вещества в пророщенных растениях. EN: The use of biopreparations is promising for increasing the resistance of cultures to abiotic stresses. The aim of the work was to find out Influence of the preparation of the Rheoplant on the biomathematical characteristics of winter wheat seedlings in conditions of sulfate, chloride and carbonate salinization of different strengths. Studies were carried out using seeds of winter wheat of Zira variety. Seed treatment with biopreparation in the manufacturer's recommended dose. In the course of the experiment, the germination energy and the laboratory similarity of the seeds, the length of the seedlings and the root system, the dry weight of the rootlets of the winter wheat roots were determined. The drug Regoplant positively influences the growth and development of winter wheat in the early stages of ontogeny under the action of different salinity. So on a salt background, the Regoplant caused an increase in germination energy of 1.03-1.37 times and a laboratory similarity of 1.07-2.11 times, depending on the type of salinity. Increased the growth force of sprouts and roots, promoted the accumulation of dry matter in germinated plants.
Влияние препарата Регоплант на прорастание семян пшеницы озимой в условиях разнокачественного засоления
Influence of the Regoplant on the growth of winter wheat seeds under the condition of saline of different quality
Keywords: біопрепарати; Регоплант; пшениця озима; засолення; стрес; стимуляція; биопрепараты; пшеница озимая; засоление; стресс; стимуляция; biopreparations; Regoplant; winter wheat; salinity; stress; stimulation