Вплив біоекономіки на стале використання земельних ресурсів - Яворська, Тетяна Іванівна; Yavorska, Tetiana (Дубляни : ЛНУП, 2024)
UA: Біоекономіка – це економіка, заснована на використанні біотехнологій для підвищення ефективності використання природних ресурсів та зменшення шкідливого впливу на навколишнє середовище. Вона покликана вирішувати багато ключових проблем сучасності, зберігаючи при цьому баланс у системі взаємовідносин «людина – природа – суспільство», як принципи біологічних технологій [1]. Тому головна увага наукового дискурсу зосереджена на галузі біотехнології та прикладної мікробіології, за якою йдуть енергетика, паливо та науки про навколишнє середовище. ОЕСР [6], наприклад, визначає біоекономіку «як світ, де біотехнології роблять значну частку економічного виробництва». Отже, сільське господарство, лісівництво та рибальство є одним із основних пріоритетів біоекономіки, розвиток яких передбачає збільшення навантаження на орні землі для виробництва кормів, їжі, клітковини та палива. Як наслідок, цей перехід на використання відновлюваної сировини посилить існуючі та відкриє нові конфлікти землекористування.
Keywords: біоекономіка; просторове планування; просторові потреби біоекономіки