Виклики для зовнішньої торгівлі України з єс унаслідок російсько-українського вторгнення 2022 року - Домарацька, Д. Я.; Лежепьокова, Вікторія Геннадієвна (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
Повномасштабне вторгнення Російської Федерації 24 лютого 2022 року значно ускладнило торговельні процеси України з ЄС. Такі виклики як блокада портів, руйнування логістичної інфраструктури та зростання витрат на транспорт обмежили експортні можливості, перекривши основні маршрути. Руйнування ключових галузей, зокрема металургійної, машинобудівної, хімічної й енергетичної, скоротило обсяги виробництва продукції з високою доданою вартістю, на фоні чого частка аграрної сировини в експорті значно зросла. Проблеми в ключових галузях ускладнюють модернізацію виробництва та відповідність стандартам ЄС, стримуючи інтеграцію українських товарів на європейський ринок.
Keywords: торговельно-економічне співробітництво; товарообіг