Удосконалення технології виробництва безлактозного полуничного пломбіру (23ХТД. 12741378.02.25): кваліфікаційна робота магістра ОПП 181 «Харчові технології» - Коробова, Яна (Запоріжжя : ТДАТУ, 2025)
Метою кваліфікаційної роботи було розроблення технології безлактозного пломбіру з використанням рослинної сировини, а саме-полуниці, для людей з лактозною нестерпністю, хворих на діабет. У кваліфікаційній роботі проведено дослідження технології виробництва безлактозного полуничного пломбіру з використанням наноструктурованого полуничного пюре. У першому розділі проаналізовано сучасний ринок морозива та визначено тенденції у виробництві продуктів для споживачів із харчовими непереносимостями, зокрема лактози. Дослідження показало, що використання безлактозного молока та натуральних інгредієнтів знижує калорійність і підвищує харчову цінність продукту. У другому розділі представлено методику дослідження, об’єкти та програму експериментів. У третьому розділі узагальнено результати аналізу органолептичних, енергетичних та поживних характеристик модельних зразків. Четвертий розділ містить технологічну схему виготовлення безлактозного морозива. У п'ятому розділі проведено економічний аналіз, що підтверджує рентабельність виробництва. Шостий розділ присвячено заходам з охорони праці та безпеки на виробництві.
Keywords: морозиво; безлактозне молоко; маслянка; функціональний продукт; лактозна непереносимість