Методика побудови регресійних моделей в умовах ефекту мультиколінеарності - Малкіна, Віра Михайлівна; Малкина, Вера Михайловна; Malkina, Vira (My University, 2020)
Часто при побудові регресійних моделей, які описують процеси вирощування, зберігання і переробки сільськогосподарської продукції не враховують ефект корельованості факторів. Несприятливий ефект мультиколінеарності негативно позначається на інтерпретації побудованої моделі, а саме при аналізі ступеня впливу кожного фактору окремо на досліджуваний показник. Ефект мультиколінеарності робить, практично неможливим адекватну інтерпретацію оцінки впливу кожного фактору на результуючу ознаку на підставі регресійній моделі. Запропоновано методику побудови і аналізу регресійних моделей, яка дозволяє побудувати ефективні оцінки параметрів регресії в умовах мультиколінеарності факторів на основі порівняння різних моделей за набором критеріїв.
Keywords: регресійний аналіз; теорема Гауса-Маркова; ефект мультиколінеарності; критерій Акаіке AIC