Результати експериментальних досліджень параметрів шорсткості з використанням програмного забезпечення COPYCAD - Мацулевич, Олександр Євгенович; Matsulevych, Oleksandr; Пихтєєва, Ірина Вікторівна; Pykhtieieva, Iryna (Мелітополь : ТДАТУ, 2021)
Поліпшення виробничого циклу за рахунок використання програмного забезпечення COPYCAD. У приводах цих верстатів використовують електричне або електромеханічне регулювання режимів роботи. При цьому швидкості різання і величини подань, що постійно змінюються, впливатимуть на шорсткість оброблюваної поверхні [1, 2]. До такого устаткування, наприклад, можна віднести 5-ти координатний оброблювальний центр(ОЦ) з ЧПУ відомої фірми «C.B. Ferrari» серії D. Електрошпиндель верстата може працювати в діапазоні, що плавно змінюється, 16-20 тис. об/хв. Межі частот шпинделя ще широко використовуваного багатоцільового верстата з ЧПУ ИР-500МФ4 - 21,03000 об/хв. Універсальний 5-ти осьовий вертикальний ОЦ ф. «Okuma» (Японія) може застосовуватися при швидкостях шпинделя від 8 до 35 тис. об/хв. Вертикальні ОЦ MCV 750 RAPID і MCV 1270 RAPID "KOVOSVIT DS"(Чехія) можуть працювати при частотах обертання шпинделя до 24 тис. об/хв.
Keywords: програмне забезпечення; COPYCAD; дослідження; експрес-метод