Вдосконалення потоково-технологічної лінії виробництва сухарних виробів в умовах Мелітопольського району Запорізької області : кваліфікаційна робота магістра, спеціальність 133 «Галузеве машинобудування» - Веселовський, Олег Іванович (Запоріжжя : ТДАТУ, 2024)
UA: Протягом останніх років Україна виробляла 2,3-2,4 млн тонн хліба та хлібобулочних виробів, забезпечуючи населення України достатньою кількістю цієї продукції.У 2019-2021 роках виробництво хліба та хлібобулочних виробів зменшилося: у 2019 році було вироблено 2464,0 тис. тонн хлібобулочних виробів, а у 2021 році - 2307,1 тис. тонн а у 2021 році - 2307,1 тис. тонн, що на 156,9 тис. тонн (6,4%) менше порівняно з 2019 роком. Виробництво хлібобулочних виробів неухильно знижується протягом останніх років. Основними причинами спаду виробництва в хлібопекарській галузі, окрім військового вторгнення, є низька купівельна спроможність населення, раціональне використання хлібопекарських ресурсів, хліб використовується лише для харчових цілей, частина сільського населення випікає хліб вдома лише для своїх потреб, черствий хліб не повертається з торговельної мережі, скорочення чисельності населення. Хлібобулочні вироби в Україні виробляють як великі регіональні кооперативи, так і малі підприємства. Великі підприємства мають добре розвинену матеріально-технічну базу і їх частка в загальному обсязі виробництва хлібобулочних виробів постійно зростає з 86,9% у 2001 році до 92,4% у 2020 році, тоді як частка малих підприємств зменшується з 13,1% до 7,6% відповідно. Розробка та демонстрація енергозберігаючих, технічних, ефективних та раціональних ліній для переробки та виробництва хлібобулочних виробів є метою даного дослідження.
Keywords: сухарні вироби; потоково-технологічна лінія; технологія; економічна оцінка