Вдосконалення технологiчної лiнiї виробництва вершкового масла в умовах Старокостянтинiвського району Хмельницької областi : кваліфікаційна робота магістра, спеціальність 133 «Галузеве машинобудування» - Василенко, Олексій Вікторович (Запоріжжя : ТДАТУ, 2026)
UA: У першій частині роботи представлено аналіз джерел сировини Хмельниччини, де у 2023 році зафіксовано зростання промислового виробництва молока на 3,9%. Дано характеристику діяльності ТОВ «Старокостянтинів-Молоко» та визначено ключову проблему — значні втрати кінцевого продукту на етапі пакування через зношеність апаратури, що й стало причиною для необхідності оновлення лінії. Друга секція обґрунтовує переваги використання методу обробки високо жирних вершків, котрий гарантує високий ступінь мікробіологічної чистоти продукції. Здійснено модернізацію дозувального вузла автомата типу АРМ шляхом інтеграції високоточного сервоприводу та системи електронного коригування об’єму, що дозволило досягти точності дозування в межах ±0,3%. Третій розділ зосереджено на впровадженні технології монтажу без використання традиційного фундаменту на композитні опори ОВ-31МП, які забезпечують абсолютну віброакустичну ізоляцію. У четвертому розділі розроблена модель управління охороною праці відповідно до стандарту ДСТУ ISO 45001:2019. Детально розглянуто заходи щодо мінімізації кінематичних загроз та застосування блокувальних датчиків, а також визначено клас пожежної небезпеки виробничого приміщення. П’ята частина містить фінансово-економічні підрахунки: загальні витрати на капіталовкладення становлять 95 мільйонів гривень, очікуваний чистий прибуток сягатиме 35,56 мільйона гривень щорічно, а розрахунковий період повернення інвестицій складає 2,31 року.
Keywords: вершкове масло; МПВВ; автомат АРМ; сервопривід; модернізація; ефективність; Хмельниччина