Особливості розвитку загальних інтелектуальних здібностей здобувачів освіти до вивчення фундаментальних наук - Шарова, Тетяна Михайлівна; Sharova, Tetiana (My University, 2023)
UA: Мета статті – відтворити особливості розвитку загальних інтелектуальних здібностей здобу вачів освіти до вивчення фундаментальних наук. У статті наголошено на тому, що розвиток загальних інтелек туальних здібностей здобувачів освіти передбачає формування таких ключових компетенцій, як логічне мислен ня, критичне мислення, проблемне мислення, творче мислення, комунікативні навички, навички самоорганізації та саморегуляції, навички критичної оцінки інформації, дослідницькі навички. Вказано на те, що загальний роз виток інтелектуальних здібностей здобувачів освіти до вивчення фундаментальних наук є важливим складником системи освіти, що сприяє формуванню компетентного, творчого і свідомого громадянина, здатного до само реалізації в сучасному світі. Методологія дослідження ґрунтується на тому, що фундаментальні науки, як-от фізика, хімія, біологія та математика, вивчають головні принципи, що лежать в основі всіх наукових дисциплін. Наукова новизна полягає в тому, що вивчення фундаментальних наук вимагає аналітичного, критичного та творчого мислення. Здобувачі освіти повинні вміти аналізувати інформацію, виявляти логічні зв’язки, здій снювати гіпотези та робити експерименти. Це може бути досягнуто за допомогою розвитку критичного, ана літичного й творчого мислення, проблемного навчання та сприяння творчості. Вивчення фундаментальних наук має свої переваги. Воно допомагає розвивати логічне мислення, критичне мислення та аналітичні вміння. Зна ння фундаментальних наук може використовуватися в багатьох галузях, включно з технологіями, медициною, науковими дослідженнями тощо. Також зроблено акцент на недоліках загальних інтелектуальних здібностей здобувачів освіти під час опанування певних компетентностей: відсутність мотивації, обмежена увага та кон центрація, недостатня розвиненість критичного мислення, недостатні навички саморегуляції, відсутність передбачуваності, велика кількість абстрактних понять і термінів, незрозуміла методика викладання тощо. Вивчення фундаментальних наук допомагає здобувачам освіти розуміти природу світу навколо нас, розвива ти науковий підхід до розв’язання проблем та навички критичного мислення. /// EN: The purpose of the article is to reproduce the peculiarities of the development of the general intellectual abilities of the students for the study of fundamental sciences. The article emphasizes that the development of general intellectual abilities of students involves the formation of such key competencies as logical thinking, critical thinking, problem thinking, creative thinking, communication skills, self-organization and self-regulation skills, skills of critical evaluation of information, research skills. It is pointed out that the general development of the intellectual abilities of higher education students to study fundamental sciences is an important component of the educational system, which contributes to the formation of a competent, creative and conscious citizen capable of self-realization in the modern world. The research methodology is based on the fact that fundamental sciences such as physics, chemistry, biology and mathematics study the main principles underlying all scientific disciplines. The scientific novelty is that the study of fundamental sciences requires analytical, critical and creative thinking. Learners must be able to analyze information, identify logical connections, make hypotheses, and conduct experiments. This can be achieved through the development of critical, analytical and creative thinking, problem-based learning and the promotion of creativity. Studying of fundamental sciences has its advantages. It helps to develop logical thinking, critical thinking and analytical skills. Fundamental science knowledge can be used in many fields, including technology, medicine, scientific research, and more. Emphasis is also placed on the shortcomings of the general intellectual abilities of students, during the mastery of certain competencies: lack of motivation, limited attention and concentration, insufficient development of critical thinking, insufficient self-regulation skills, lack of predictability, a large number of abstract concepts and terms, unclear teaching methods, etc. Studying of fundamental sciences helps students to understand the nature of the world around us, to develop a scientific approach to problem solving, and critical thinking skills.
Features of the development of general intellectual abilities of students for the study of fundamental sciences
Keywords: інтелектуальні здібності; фундаментальні науки; розвиток; освітній процес; здобувачі освіти; intellectual abilities; fundamental sciences; development; educational process; students