Розвиток стартап-культури в Естонії - Ахновська, Інна Олександрівна; Широка, Д. О. (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
Доволі часто такі словосполучення, як «мільйонні інвестиції» чи «технологічні стартапи» притаманні для США, Ізраїлю чи Великої Британії, проте Естонія, яка створює більше «єдинорогів» на душу населення, ніж будь-яка інша європейська країна, стала несподіваним лідером у цифрових інноваціях і бізнес-ефективності. Водночас поширюється офіційна інформація щодо припинення роботи Skypе, першого «єдинорога» цієї країни, після понад 20 років роботи. Естонія займає провідні місця по кількості стартапів в ЄС і водночас залишається непомітною для більшості, отже досвід цієї країни може бути корисним для економіки України. Метою дослідження є аналіз розвитку стартап-культури в Естонії, визначення ключових факторів успіху, узагальнення досвіду для можливого застосування його у формуванні інноваційної політики країни.
Keywords: стартап; технологічні стартапи