Роль стратегічного обліку в системі управління підприємством в контексті оцінки вартості бізнесу - Азаренков, Григорій Федорович (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
В умовах прискореної трансформації економічних систем, загострення конкурентної боротьби та зростання ролі нематеріальних факторів формування ринкової вартості підприємства традиційні підходи до обліково-аналітичного забезпечення управління дедалі частіше виявляються методологічно обмеженими. Сучасна практика управління бізнесом засвідчує, що переважна частина управлінських рішень стратегічного характеру ухвалюється на основі фінансової інформації, сформованої за правилами поточного бухгалтерського обліку, який зорієнтований переважно на фіксацію минулих господарських операцій і не здатний у повній мірі відобразити майбутню здатність підприємства до генерування вартості. У результаті формується суперечність між потребою у прогностично орієнтованій, стратегічно релевантній інформації та фактичною обмеженістю традиційних облікових інструментів у частині відображення довгострокових економічних ефектів.
Keywords: трансформація економічних систем; бізнес; стратегічний облік