Вплив припосівного локального внесення біогумусу на показники структури рослин ячменю ярого - Макарчук, Богдан Миколайович; Герасько, Тетяна Володимирівна; Makarchuk, Bohdan; Gerasko, Tetyana (Lviv : SPC «Sci-conf.com.ua», 2026)
UA: За офіційними статистичними даними, частка витрат на мінеральні добрива, пальне і мастильні матеріали складає, відповідно 25 і 13% від загальних прямих матеріальних витрат на виробництво сільськогосподарської продукції. Для порівняння, витрати на оплату праці складають 12% від прямих матеріальних витрат. Тому в Україні останнім часом зменшується обсяг внесення мінеральних добрив і збільшується внесення органічних добрив. Проте, внесення органічних добрив також може бути економічно невигідним, через низьку ціну на зерно (наприклад, ячменю ярого). Це висуває завдання для науковців розробити економічно вигідні прийоми внесення органінчих добрив для покращення ґрунту і стимуляції росту і розвитку рослин.
Keywords: мінеральні добрива; органічні добрива; ґрунт; стимуляція росту і розвитку рослин; ячмень; внесення біогумусу