Теодоліт. Опис до патенту на корисну модель № 159299. Україна - Малюта, Сергій Іванович; Даценко, Людмила Миколаївна; Чебанова, Юлія Василівна; Ангеловська, Алла Олександрівна (My University, 2025)
Теодоліт містить колонку з горизонтальною віссю та вертикальним кругом, встановлену на вертикальній осі з горизонтальним кругом, зорову трубу з коліматорним візиром, модуль відлікової системи та навідні механізми. Корпус коліматорного візира виконаний з немагнітної сталі, а його верхня частина - у вигляді Τ-подібної у поперечному перерізі планки, бокові грані якої виготовлені у формі симетричних трикутних направляючих, що охоплюються.
Keywords: теодоліт; вимірювальний прилад; геодезія; маркшейдерія; астрономічні вимірювання; зоровa трубa; коліматорний візир; немагнітна сталь