Державне регулювання розвитку галузі садівництва в Україні - Застрожнікова, Ірина Володимирівна; Застрожникова, Ирина Владимировна; Zastrozhnikova, Iryna (Мелітополь: Вид-во Мелітопольська типографія «Люкс», 2014)
UK: Підкреслено, що Україна має усі необхідні умови для вирощування плодів та задоволення у них власних потреб. Зроблено ретроспективний аналіз державного регулювання галузі садівництва. Визначено виключно важливу роль держави у регулюванні галузі садівництва за часів планової економіки. Встановлено, що збут і розподіл плодів і ягід за тих часів базувався на системі держзамовлень на засадах жорстко регульованої системи державної торгівлі. В умовах планової економіки формування ринку продуктів садівництва визначалося за такою схемою: замовлення - виробництво - заготівля та промислова переробка - роздрібна торгівля. Наголошено, що роль державного замовлення останнім часом знижується разом із скороченням державного втручання в галузь. Відмічено, що ринок плодової продукції в ринкових умовах повинен розглядатися як саморегулятор розвитку виробництва, його параметрів кількості та якості. Саме тому виробництво плодів має бути зорієнтовано на ринок, здебільшого на задоволення потреб споживачів заради максимального прибутку. Розглянуто основні стратегічні напрямки галузевої програми «Плоди і ягоди України – 2017». Визначено, що розширенню вітчизняного промислового виробництва сприяє всебічна підтримка держави в межах заходів, затверджених СОТ. Підтримка так званих «зеленого» та «жовтого» кошиків є особливо важливою, тому що вони передбачають заходи, не пов’язані з торгівлею і виробництвом, а також заходи внутрішньої підтримки з непрямим впливом. Визначено основні напрямки політики державної підтримки галузі садівництва а саме: стимулювання залучення інвестицій за рахунок державного та місцевих бюджетів; розвиток ринку агрострахування; запровадження нових механізмів кредитування. EN: Emphasized that Ukraine has all the necessary conditions for growing fruits and satisfaction they own needs. Made retrospective analysis of state regulation of horticulture . Definitely an important role in the regulation of the state horticulture at the time of the planned economy. Established sales and distribution of fruits and berries at that time was based on a system of public procurement on the basis of strictly regulovanoyi of Government Commerce . In a planned economy the formation of market gardening products was determined as follows: request - production - harvesting and processing industries - retail trade. Emphasized that the role of the state order recently reduced along with the reduction of state intervention in the sector. It is noted that the market for fruit products in market conditions should be considered as samorehulyator of production, its quantity and quality parameters . That is why the production of fruit should be market-oriented , primarily to meet the needs of consumers for maximum profit. The main strategic directions of the branch of the " Fruits and berries Ukraine - 2017 ". Determined that the expansion of domestic industrial production contributes to overall public support within the measures adopted by the WTO. Support the socalled "green" and "yellow " baskets are especially important because they provide measures not related to trade and industry , and domestic support measures with indirect influence. The basic policies of the government support gardening as: incentives for investment by state and local governments ; tax incentives through tax exemptions for agricultural producers ; development of agricultural insurance market ; introduction of new mechanisms of financing.
Keywords: державна підтримка; державне регулювання; державне замовлення; садівництво; ринок плодів та ягід; стратегічні заходи; government support; government regulation; public procurement; horticulture; market fruits and berries; strategic measures