Вплив системи удобрення на формування продуктивності гібриду соняшнику каменяр в умовах степу України - Дем’яненко, Д. В. (Запоріжжя : ТДАТУ, 2025)
Соняшник є основною олійною культурою України. Упродовж останніх років у країні виробляється 4,3-5,3 млн. тонн насіння. При цьому частка переробки соняшнику становить близько 98% олійної сировини. Активний розвиток олійно-жирової промисловості вимагає відповідного рівня забезпеченості олійною сировиною. В зв’язку з високим попитом на насіння соняшнику і рівнем рентабельності цієї культури відбулось значне розширення його посівних площ. Так, до 1990 року посівні площі соняшнику становили близько 1,6 млн. га, а останніми роками значно збільшились і становлять не менше 3,3 млн. га.
Keywords: система удобрення; соняшник; олійно-жирова промисловість; каменяр