Удосконалення технології виробництва смузі функціонального призначення з використанням плодово-овочевої сировини та продуктів переробки зерна : кваліфікаційна робота ОС «Магістр» : спец. 181 Харчові технології ОПП «Індустрія здорового харчування» - Руссу, Дмитро (Запоріжжя: ТДАТУ, 2026)
У першому розділі розглянута та проаналізована науково-технічна література з обраної теми. У другому розділі описана технологія виробництва функціонального смузі. У третьому розділі описані об’єкти, методика та умови проведення досліджень. Для удосконалення технології харчового продукту були обрані такі основні об’єкти дослідження: плодова сировина (яблука, вишня, персики, абрикос), ягідна сировина (чорна смородина), овочева сировина (гарбуз), зернової сировини та продуктів її переробки (зерно вівса, вівсяне та соєве борошно, вівсяні та пшеничні висівки). За результатами дослідів було встановлено, що зазначена сировина може бути використана для розробки інноваційних рослинних композицій з високим вмістом корисних речовин, які б задовольнили потреби людського організму. За вмістом вітамінів, пектинових та баластних речовин. Для моделювання смузі, з переліку харчової сировини, що досліджувалась, будо обрано яблука, персики, гарбуз та висівки вівсяні. Вибір інгредієнтів обумовлений доступністю та невичерпністю аліментарних складових даної рослинної сировини. Зроблено SWOT-аналіз та заходи охорони праці та безпеки життєдіяльності у надзвичайних ситуаціях.
Keywords: яблуко; персик; гарбуз; висівки вівсяні; яблучно-вівсяний смузі