Окремі аспекти креативного мислення у навчанні математики - Ачкан, Віталій Валентинович; Корнієнко, Надія (Запоріжжя : ТДАТУ, 2026)
UA: У статті розглянуто роль креативного мислення у процесі навчання математики. Показано, що креативність є однією з ключових компетентностей сучасної освіти, яка забезпечує гнучкість і нестандартність мислення. Теоретичний аналіз підходів до креативності (Амабайл, Стернберг, Гілфорд, Торренс, Павленко) доповнено прикладами її прояву у математичній освіті: формулювання гіпотез, пошук елегантних доведень, завдання з множинними рішеннями. Окреслено педагогічні технології розвитку креативності – STEM-проєкти, гейміфікація, дослідницькі завдання. Зроблено висновок, що розвиток креативного мислення у навчанні математики сприяє формуванню сучасної особистості, здатної до інноваційної діяльності та продуктивної участі в суспільному житті. /// EN: The abstracts examine the role of creative thinking in the process of teaching mathematics. It is shown that creativity is one of the key competencies of modern education, ensuring flexibility and non-standard thinking. The theoretical analysis of approaches to creativity (Amabile, Sternberg, Guilford, Torrance, De Bono, Pavlenko) is supplemented by examples of its manifestation in mathematics education: formulating hypotheses, searching for elegant proofs, and tasks with multiple solutions. Pedagogical technologies for the development of creativity are outlined, including STEM projects, gamification, and research tasks. It is concluded that the development of creative thinking in teaching mathematics contributes to the formation of a modern personality capable of innovative activity and productive participation in social life.
Keywords: креативність; креативне мислення; математична освіта; STEM; інноваційні технології; дивергентне мислення; педагогічні умови; creativity; creative thinking; mathematics education; innovative technologies; divergent thinking; pedagogical conditions