Система енергопостачання теплиці з використанням відновлюваних джерел енергії - Кригуль, Кригуль, Роман Євгенович; Шаповал, Степан Петрович; Сиротюк, Степан Васильович; Касинець, Мар'яна Євгенівна; Станицький, Тарас Олегович; Дудко, Ілля Олександрович; Krygul, Roman; Shapoval Stepan; Syrotyuk, Stepan; Kasynets, Mariana; Stanytskyy, Taras; Dudko, Illia (Запоріжжя : Видавничій дім "Гельветика", 2025)
UA: Сьогодні завдання розвитку альтернативного одержання енергії надзвичайно актуальне. Традиційні ресурси досить дорогі та впливають на розвиток держави. Це змушує шукати нові способи отримання енергії. Важливим чинником максимізації продуктивності та покращення механізації праці, якості й асортименту продукції є автоматизація технологічних процесів. У роботі представлено систему покращення енергоефективності споруди завдяки застосуванню поновлюваних джерел енергії. Представлені потрібні розрахунки. Для знаходження технічних параметрів цієї системи енергопостачання споруди закритого ґрунту з використання відновлюваних джерел енергії потрібно знати період використання теплиці, вимоги щодо вирощування розсади, площу огороджувальної конструкції. Це дає змогу знайти тепловий баланс, дібрати тепловий вентилятор та акумуляторну батарею, відшукати технічні параметри фотоелектричної панелі. /// EN: Today, task developing alternative energy sources is extremely relevant. Traditional resources are quite expensive and affect the development of the state. This forces us to look for new ways to obtain energy. An important factor in increasing productivity and improving working conditions, increasing quality and expanding the range of products is the automation of technological processes. The work presents system for increasing the energy efficiency of a greenhouse through the use of renewable energy sources. The necessary calculations are presented. To determine the technical parameters of the system we have proposed for increasing the efficiency of energy supply of a closed ground structure using renewable energy sources, it is necessary to know the period of use of the greenhouse, requirements for growing seedlings, the area of the enclosing structure. This in turn makes it possible to find the following parameters: heat balance, select a thermal fan, select a battery, and find the technical parameters of the photovoltaic panel.
Greenhouse power supply system using renewable energy sources
Keywords: споруда закритого ґрунту; сонячна фотопанель; сонце; акумуляторний елемент; greenhouse; photovoltaic panel; sun; well; battery