Необхідність створення опорних шкіл в ОТГ - Застрожнікова, Ірина Володимирівна; Застрожникова, Ирина Владимировна; Zastrozhnikova, Iryna (ЗНУ, 2019)
Ситуація з наповненістю шкіл відрізнялася і відрізняється у містах та селах. У великих містах, школи стали переповненими і брак місць створив попит на відкриття нових закладів. Натомість у малих містах та селах, із яких емігрувала більша частина молоді, школи спорожніли. Так, у 2015 році середня кількість учнів у сільських школах становила 107, у міських школах - 427. У селах бракує молодих спеціалістів, включаючи вчителів. Як наслідок, сільським школам важко заповнити вакансії, і в багатьох випадках учитель змушений викладати предмети поза його спеціалізацією
Keywords: ОТГ; сільські територіальні громади; трудова міграція; оптимізація мережі шкільних закладів